Interessante weetjes


  • Mizuna is een Japanse variatie op onze raapsteeltjes. Het is een erg snelle en dankbare groente die tot 5 maal kan afgesneden worden en ongevoelig is voor de meeste aantastingen. Je kunt het krijgen in de wereldwinkels. 
Je vindt ook een mengeling "Aziatische mesclun" van de Bolster, met Mizuna, paksoi en bladmosterd in verschillende biowinkels.

*


  • Insecten als de koolvlieg , de wortelvlieg of de uienvlieg kennen verschillende generaties in een jaar Het heeft geen zin om een insectennet aan te brengen als er al planten zijn aangetast, want dan gaat de tweede generatie onder het net gevangen zitten. 
  • Bij uien en prei heeft het geen zin om hetzelfde jaar nog terug uien of prei te zetten in de buurt van de aantasting. Je kan er wel wortel, rode biet, venkel zetten.
  • Koffieprut kan je tussen de planten strooien. Het werkt oa preventief tegen koolvliegen en uienvlieg. Heb je thuis last van katten  kan je het ook strooien op plaatsen waar katten hun behoefte doen.
*
  • Het is belangrijk om het onkruid zo vroeg mogelijk te wieden, en zeker voor het boven je groenten uitkomt. Dit is belangrijk vooral bij traag groeiende gewassen zoals, wortel, pastinaak, peterselie .
*

  • Niet te dik zaaien. Dat maakt oa het uitdunnen van wortelen tot een vervelende klus. Het uitdunnen van de wortelen doe je best ‘s morgens, want vooral in de namiddag  vliegt de wortelvlieg rond. Winterwortelen dun je uit op 5 cm, zomer wortelen op 4 cm.
*


Verder is het verleidelijk als men plant om de planten wat dichter bij elkaar te zetten, om alle plantgoed op de voorziene plaats kwijt te geraken. Als de planten te dicht op elkaar staan gaan ze elkaar belemmeren in hun groei. Ze gaan ook moeilijker opdrogen, waardoor schimmelziektes meer kans krijgen.

  • Stro onder de aardbeien te leggen, zodat de vruchten als ze rijp zijn niet gaan rotten.



*

  • De rups van de gamma-uil deze groene rups doet zich oa te goed aan aardappelplanten. Meer hierover op   http://nl.wikipedia.org/wiki/Gamma-uil. Preventief tegen deze en andere rupsen veel nestkastjes hangen: rupsen zijn heerlijk voer voor vogeltjes. Verder: met de hand vangen.
*

  • Coloradokevers : je kan je veel ellende besparen door de kevers te vangen, voor ze hun eieren leggen, waaruit de vraatzuchtige larven komen. Dat is dan een verantwoordelijkheid van alle tuiniers. Verder is een stikte opvolging van de teeltwissel voor de aardappel zeker noodzakelijk.
*
  • Bij kolen kan draaihartigheid voorkomen. De hartbladen zijn verdraaid  Dit is te wijten aan de koolgalmug. Bij aangetaste exemplaren vindt je de larven onderaan in de stam terug . Ook harteloosheid komt voor bij bloemkool en broccoli. Het is te wijten aan tijdelijke groeistilstand. Beide aantastingen komen vooral voor bij aangekochte koolplantjes, die dikwijls al aangetast zijn als men ze koopt.
*


  • Aangetaste kolen , en ook prei en ajuin met maden kan je best aan de kippen voeren, of mee laten composteren in een grote compostinstallatie. Zo verhinder je dat de plaag zich bestendigt in de volkstuin.




 


  • Thee van heermoes Heermoes bevat veel kiezelzuur. Dat zorgt ervoor dat als we heermoestee op de bladeren spuiten, dat dan de celwanden harder worden, en minder aantrekkelijk voor rupsen, bladluizen,enz.  Heermoes bevat ook zwavelverbindingen , die bescherming kunnen geven tegen schimmels en bacteriĆ«n.
Je gaat als volgt te werk:
Pluk een halve kg heermoes en laat een dag weken in water, laat dan een half uur koken in dat water, en laat alles nog een nacht trekken. Dan filteren en in flessen bewaren.
Vlak voor het spuiten verdunnen: 1 op 20 voor preventieve toepassingen en 1 op 4 voor bestrijding bij schimmelaantasting.
Best kan je sproeien ’s morgens vroeg als je geen regen verwacht.


mulchlaag met stro, rond de bessenstruiken

Onkruidvrij maken van de percelen, de aarde goed afschudden.
eerste zaai


Februari
Indelen en klaarmaken van het perceel
Voor degenen onder jullie die hun perceel nog moeten indelen hier enkele tips.
Vooreerst ga je het perceel moeten opmeten. Dan ga je een keuze moeten maken tussen een aantal mogelijke schema’s voor wisselteelt. Je gaat eerst moeten uitmaken of je aardbeien wil zetten.
Wil je geen aardbeien zetten dan werk je met 6 bedden: kool, blad, vrucht wortel , aardappel, peul.
Je kunt dan je perceel indelen in bedden van 1.10m tot 1.20m breed met tussenliggende paadjes van 30cm.
Als je nog over hebt kan je een extra bed maken waar je kruiden, vaste planten als rabarber of bessenstruiken zet.
Aardbeien worden meestal geplant half augustus. Ze dragen dan vrucht het volgende jaar tot in juli.
Het eerste jaar is nog een voorteelt mogelijk en het tweede jaar een nateelt. Bij de teelt van aardbeien wordt dikwijls met 7 bedden gewerkt. Je krijgt dan:
·Kool
·Blad
·Vrucht
·Wortel
·Vroege aardappel en in aug aardbeien planten
·Aardbeien (van het vorige jaar) met nateelt
·Peul

Let er zo veel mogelijk op dat je vier jaar laat tussen:
·Prei(bladgewas) en ajuin (wortelgewas)
·Wortel, pastinaak, knolvenkel (wortelgewassen)  en  selder, peterselie (bladgewassen)
·Rode biet (wortelgewas)  en  snijbiet(bladgewas)
Je kan dit bereiken door de bedden onder te verdelen in een links en rechts gedeelte.
Tuinperceel indelen in zaai en plantbedden